YHTEISTYÖSSÄ


HUSin tavoitteena on tarjota jokaiselle potilaalle huippuhoitoa

-- (hus.jpg)

Digitaalisille ja tekoälyyn perustuville terveysratkaisuille on maailmanlaajuisesti kasvava tarve. HUSin koordinoima ekosysteemi, CleverHealth Network, tuo yhteen suomalaisten yritysten terveysteknologiaosaamisen, HUSin kliiniset huippuasiantuntijat ja laadukkaan terveysdatan.

HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan tehtävänä on kehittää uusia hoitoja ja taata suomalaisille tulevaisuudessakin maailman kustannustehokkaimmat terveyspalvelut. HUSin visiona on olla kansainvälisesti korkeatasoinen, uutta tietoa luova sairaalaorganisaatio, jossa potilaiden tutkimus ja hoito on laadukasta, oikea-aikaista, turvallista ja asiakaslähtöistä.

– Yliopistosairaalana HUSin tehtävä on jatkuvasti tutkia ja kehittää suomalaisten hoitoa. Halusimme luoda terveysdatan hyödyntämiseen perustuvan kilpailukykyisen ympäristön, jossa voimme yhdessä yritysten kanssa kehittää erityisesti datan jalostukseen perustuvia innovaatioita ja tutkimusta. Näin voimme jatkossakin tarjota suomalaisille maailman parasta hoitoa ja samalla luoda Suomelle menestyksekkäitä vientituotteita, kertoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Ketterä yhteiskehittämisen malli pohjautuu dataan

HUSin koordinoimassa CleverHealth Network -ekosysteemissä yritykset sekä HUSin kliiniset huippuasiantuntijat ja -tutkijat kehittävät yhdessä entistä parempaa hoitoa suomalaisille ja menestyviä terveysteknologian vientituotteita yrityksille. Tuote- ja palveluinnovaatiot pohjautuvat HUSin kliinikoiden huippuosaamiseen ja aitoon tarpeeseen sekä HUSin erikoisosaamisalueisiin, jotka ovat maailman huippuluokkaa niin laadullisesti kuin määrällisesti.

Keskeisessä asemassa on lisäksi HUSin Sitran tuella rakentama suurten tietomassojen analyysi- ja säilytyspaikka, HUS-tietoallas.

– HUS-tietoallas tarjoaa ainutlaatuisen modernin ympäristön, jossa dataa voidaan käyttää esimerkiksi tekoälyn opettamiseen yksilönsuojan takaavassa ja samalla joustavassa ympäristössä, toteaa HUSin IT-kehitysjohtaja Mikko Rotonen.

– Tarkoitus ei ole myydä dataa. Sen sijaan mahdollistamme sen, että tutkijat ja yritykset yhdessä kanssamme voivat yksilön suojan varmistavassa ja tietoturvallisessa ympäristössä jalostaa datasta uusia, entistä parempia hoitoja. Tämä toiminta ei tule hyödyttämään vain terveydenhuoltoa, vaan myös Suomen elinkeinoelämää, toteaa HUSin kehittämisjohtaja Visa Honkanen.

Teknologia mullistaa terveydenhuollon toimintamallit

Terveysteknologia on globaalisti yksi nopeimmin kasvavista aloista ja tulee lähivuosina mullistamaan perinteisiä terveydenhuollon toimintamalleja radikaalisti.

– Nyt on oikea hetki toimia, sillä Suomella on vielä hetken edellytykset nousta terveysalan innovaatiokeskukseksi: erinomainen, maailman parhaaksi todettu terveydenhoito, vahva terveysteknologiaosaaminen, laadukasta terveysdataa sekä ympäristö turvalliselle hyödyntämiselle, Honkanen painottaa.