UUTISET

07.10.2022

Suomalaiset eturivin oopperalaulajat auttavat selvittämään aerosolierityksen eroja E3-hankkeessa

Kuvassa: Enni Sanmark, Jaakko Ryhänen, Anna Tuhkuri Matvejeff

Koronapandemian myötä ilmeni, että ihmiset voivat levittää viruksia monin eri tavoin. Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS) on yksi partnereista poikkitieteellisessä E3-hankkeessa (Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions), jossa tutkitaan ilmateitse leviävien virusten leviämisreittejä ja -tapoja. Eräs kiinnostavimmista kysymyksistä tutkimushankkeessa on selvittää ihmisten ominaisuuksien vaikutusta taudinaiheuttajien leviämiseen. Suomen johtavimmat oopperalaulajat tulivat mukaan Tampereella tehtävään tutkimustyöhön auttamaan vastausten löytämisessä.  

Aerosolikammiossa kerätään arvokasta tietoa laulajien tuottamista aerosoleista 

Yli 30 suomalaista eturivin oopperalaulajaa osallistuu käynnissä olevaan HUSin, Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja VTT:n yhteistyössä tekemään kokeelliseen tutkimukseen. Kolmisen viikkoa kestävissä kokeissa mitataan testattavan kykyä yskiä, äännellä ja laulaa siten, että äänteet paljastaisivat laulajien aerosolieritysalttiuden. Poikkeuksellisen lauluharjoituksensa jälkeen laulajat siirtyvät HUSin foniatrian poliklinikalle äänihuulten kuvantamiseen eli fiberoskopiaan. Tässä tutkimuksen vaiheessa laulajat pääsevät näkemään oman sisäisen instrumenttinsa toimintaa videolta 

Tutkimuksen ensimmäinen vaihe tapahtuu erityisessä mittauskammiossa, joka rakennettiin TAMK:n fysiikan lehtori Sampo Saaren ja hänen opiskelijoidensa kehittämän laitteen pohjalta VTT:n tiloihin. Kammiota käytetään sieppaamaan aerosolit, joita laulaja erittää testien aikana tuottaessaan äänteitä pää kammion sisällä. Tutkimuksen pääasialliset johtajat ovat lääkäri Anna Tuhkuri Matvejeff (HUS) sekä Saari (TAMK).  

Miksi juuri oopperalaulajia?  

Ennakko-oletuksena on, että mitä kovempaa ihminen laulaa, sen enemmän hän erittää aerosoleja. Lisäksi oletetaan, että mitä pidemmät ja vahvemmat äänihuulet ihmisellä on, sitä enemmän ne erittävät. Tutkimus paljastaa lisää. 

HUSin E3 tutkimusjohtaja ja lääkäri Enni Sanmark on yksi tutkimusta vetävistä asiantuntijoista Tuhkuri Matvejeffin väitöskirjaohjaajana.Oopperalaulajien äänet ovat hyvin vakaita, ja he pystyvät myös tuottamaan laajan repertuaarin erilaisia ääniä”HUSin kliinikko Enni Sanmark selittää. Hän jatkaa: Kaksi asiaa, jotka vaikuttivat tämän tutkimuksen aloittamiseen, olivat laulajien työttömyys sekä halu tutkia eritystä eri äänialoilla ja -tasoilla. Jos esimerkiksi huomaamme, että sopraano erittää enemmän aerosoleja kuin muut, voimme paikantaa tilanteet, joissa ihmisillä pitäisi olla enemmän suojausta." 

Mukana eturivin oopperatähtiä    

E3-hanke on kiitollinen saadessaan mukaan kokeisiin kaikki innokkaat laulajat ja ammattioopperalaulajat. Muiden muassa 75-vuotias legendaarinen basso Jaakko Ryhänen sekä sopraano Olga Heikkilä osallistuvat. Mikä motivoi laulajia lähtemään mukaan tutkimukseen?  

"Laulajan sielunelämä pyörii hänen äänensä ympärillä. Mikä voisi olla motivoivampaa kuin se, että pääsen käyttämään ääntäni tieteen hyväksi?", Ryhänen kuvailee. Hän myös kokee, että eri kielillä laulaminen tuottaa eri määrän sylkeä artikulaatiotapojen erotessa merkittävästi toisistaan esimerkiksi saksan ja italian kielissä. 

Tutkimus on osa monia muita poikkitieteellisiä tutkimusprojekteja 2,5-vuotisen E3-hankkeen sisällä, jotka auttavat ymmärtämään patogeenien leviämisen ihmisten välillä. "Asia, jota tahdon todella tähdentää tämän projektin tiimoilta on, että tällainen ei olisi varmasti koskaan ollut mahdollista ilman näitä lukuisia asiantuntijoita niin monelta eri tieteenalalta ja mm. kulttuurin alalta!", Saari painottaa lopuksi. 


Lue lisää: