UUTISET

18.12.2024

Monitieteisen E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä

Miten luodaan terveysturvallisia tiloja? Miten virukset ja muut taudinaiheuttajat leviävät? Miten otetaan ihmisten toiminta huomioon?  Näihin kysymyksiin monitieteinen  E3 Excellence  in  Pandemic  Response  and  Enterprise  Solutions  (E3)  -projekti  on  tuonut vastauksia  -  uutta  tieteellisesti  todennettua  tietoa  ja  käytännön  ratkaisuja.  Projekti huipentui kaikille avoimeen loppuseminaariin Tackling Pandemics (30.10.2024, Helsinki), jossa julkaistiin myös projektin julkinen loppuraportti.  Tapahtumassa tuotiin esiin tuoreimmat   tutkimustulokset   niin   virusten   diagnostiikkaan, leviämisreitteihin   kuin terveysturvallisten tilojen suunnitteluun liittyen sekä keskustellaan, miten näitä asioita saadaan vietyä käytäntöön. 

E3-projekti syntyi koronapandemian aikana tarpeesta kehittää ja luoda tutkimuspohjaisia ratkaisuja taudinaiheuttajien leviämisen estämiseksi. Monitieteinen seitsemän tutkimuslaitoksen ja 22 yrityksen kolmivuotinen yhteisinnovaatioprojekti päättyi lokakuun lopussa 2024.  

Projektin tavoitteena on ollut, että nykyisen pandemian aikana ja ennen seuraavan pandemian ilmaantumista olisi käytettävissä kokonaisvaltaista ymmärrystä ja konkreettisia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla voidaan vähentää erityisesti ilmateitse leviävien taudinaiheuttajien leviämistä ihmisten kohtaamispaikoissa ja saataisiin näin pandemiat loppumaan nopeammin. 

Hankkeessa kehitetyt ratkaisut ovat osoittautuneet erittäin käyttökelpoisiksi ja tarpeellisiksi kausittaisten hengitystieinfektioiden torjumisessa, ja ovat toimivia keinoja myös pandemiatilanteissa.  Erittäin monialaisen E3-projektin lääketieteellinen osuus on tutkinut virusten leviämistä tartuttavuuteen sekä diagnostiikkaan liittyen.  Tämä on antanut vankan lääketieteellisen pohjan ilmanlaadun ja talotekniikan tutkimukselle ja yritysten kanssa tehdylle käytännön kokeelliselle tutkimukselle muun muassa päiväkoti-, toimisto- ja sairaalaympäristöissä. 

E3-projektin keskeinen tutkimustulos on, että sisäilman puhdistaminen voi merkittävästi vähentää sairastuvuutta. E3-päiväkotitutkimuksessa havaittiin, että lasten sairastavuus väheni 18%, kun tiloihin tuotettiin enemmän puhdasta ilmaa ilmanpuhdistimien avulla. Sairastavuutta vähentävien vaikutusten saavuttaminen varmistetaan oikein sijoitettujen ja mitoitettujen ilmanpuhdistimien myötä.  Tuloksella on suuri merkitys paitsi lasten hyvinvoinnin, myös vanhempien töistä poissaolojen kannalta, millä on suuri yhteiskunnallinen kustannusvaikutus. 

HUSin tutkija Ville Vartiainen E3-projektista toteaa: “Tutkimus osoittaa, että myös tavalliset tartuntataudit leviävät ilman välityksellä ja niiltä voidaan suojautua poistamalla sisäilmasta taudinaiheuttajia.”

CleverHealth Network -ekosysteemin yrityksistä hankkeessa on ollut mukana Roche, joka on tuonut osaamistaan virusten diagnostiikkaan.

"Päiväkodin vapaaehtoisten perheiden avulla saatiin tärkeitä Real world -näytteitä, joita ei yleensä ole saatavilla tutkimuskäyttöön. Nämä näytteet testataan uudella hengitystieinfektioiden testillämme ja samalla saadaan arvokasta tietoa eri virusten esiintyvyydestä”, toteaa Medical Scientific Liaison Manager Milla Mikkola Roche Diagnostics Oy:stä.

“Tutkimuksen mukaan sisäilman puhdistamisella voidaan selvästi vähentää sairastuvuutta, mutta ilmanpuhdistimet pitää sijoittaa ja mitoittaa tilan käytön kannalta oikein. Lisäksi on huolehdittava siitä, että ilmanpuhdistimet todella pysyvät käynnissä”, muistuttaa työelämäprofessori Piia Sormunen Tampereen yliopistosta.

Niin ikään Romaniassa sairaalaympäristössä tehdyssä pilottitutkimuksessa todennettiin merkittävät hiukkaspitoisuuden alenemat ja osoitettiin, että vanhan sairaalarakennuksen sisäilman puhtautta voidaan parantaa merkittävästi ilmanpuhdistinten avulla.  

Tutkimukset osoittivat myös, että puhtaan ilman tuottaminen ilmanpuhdistimilla sairaalahuoneeseen Suomessa saavutti lähes samat standardoidut raja-arvot kuin hiljattain rakennetuissa eristyshuoneissa.  Puhtaan ilman tuottamista lisättäessä on siis mahdollista suojella potilasta ympäristöltä sekä henkilökuntaa tartuttavilta potilailta. Tällaisilla ratkaisuilla on merkittävää potentiaalia maailmanlaajuisesti ilmateitse leviävien sairauksien hillitsemiseksi sairaalaympäristöissä. 

Yritysten ja tutkijoiden yhteistyöllä on edistetty ymmärrystä myös niin kutsutuissa mikroympäristöissä, joissa tavoitteena on parantaa sisäilman laatua paikallisesti, esimerkiksi toimistoissa. Projektissa on luotu tiloihin erityisiä vyöhykkeitä, joissa ilmanlaatua on parannettu ja   näiden olosuhteita on tutkittu sekä kokeellisilla mittauksilla että mallintamalla. Mikroympäristöjä luomalla ilmanlaatua ja lämpöviihtyvyyttä voidaan parantaa paikallisesti lisäämättä ilmanvaihtoa ja niin ikään energiankulutusta. 

Kaiken kaikkiaan E3-tutkimus on osoittanut, että ilmanvaihtojärjestelmän toimivuudella ja sisäilman puhtaudella on keskeinen rooli ilmateitse leviävien sairauksien leviämisen estämisessä. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus on suunniteltava terveysturvallisuuden näkökulmasta toimivimmalla tavalla ottaen huomioon paitsi rakennukset myös ihmisten toiminta   niissä. Tähän E3-opit antavat uusia eväitä. Projektissa on kehitetty myös kokonaisvaltainen   malli infektioriskin arvioimista varten. Sen avulla voidaan arvioida tartuntariskiä erilaisissa   tiloissa ja olosuhteissa ja räätälöidä ilmanpuhdistusratkaisuja todellisten tarpeiden mukaan.  

“Poikkitieteellinen yhteistyö osoittautui suositeltavaksi tavaksi, koska paraskaan tutkimustieto ei jalkaudu markkinoille ilman yrityksiä”, toteaa Granlundin varatoimitusjohtaja ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Jukka Vasara.

Osana E3-hanketta Granlund ja AW2-arkkitehdit toteuttivat oman kehityshankkeen, jossa luotiin modulaarisen sairaalasuunnittelun malli. Siinä koottiin yhteen potilashuoneiden ja muiden toistuvien tilojen toiminnan ja tekniikan vaatimukset sekä standardoitiin teknisesti myös talotekniset järjestelmät sekä kokonaisia huoneryhmiä, kuten vuodeosastot. Työssä määriteltiin myös tyyppisairaalan elinkaarikustannukset ja hiilijalanjälki.

“Modulaarinen sairaalasuunnittelu nopeuttaa hankkeen käynnistämistä, koska ensimmäiset suunnitelmat voidaan koota tyyppihuoneista ja -osastoista. Se säästää koko sairaalahankkeen läpimenoaikaa ja kustannuksia”, Vasara korostaa lopuksi.

 

Projektin nettisivut: E3 Excellence  in  Pandemic  Response  and  Enterprise  Solutions  (E3) 
Hankkeen loppuraportti (englanniksi):
https://www.pandemicresponse.fi/finalreport

 

Lisätietoja:

 

Jari Erkkilä

Koordinaattori, Tamlink jari.erkkila@tamlink.fi  Puh. +358 40 513 6917 

 

Markku Heino 

Spinverse  markku.heino@spinverse.com Puh. +358 40 719 1221