UUTISET

04.11.2022

HUSin Tekoälypäivässä kerrottiin tekoälyn helmistä ja teknologisista läpimurroista HUSissa

Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) Kehittämisyksikkö järjesti 28.10.2022 terveydenhuoltoalan asiantuntijoille, teknologiayrityksille ja muille toimijoille suunnatun, tekoälyteemaisen tapahtuman. Helsingissä järjestetyssä tapahtumassa HUSin tutkijat tarjosivat laajan kattauksen HUSissa käynnissä olevista projekteistaan ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn näkökulmista. CleverHealth Network -ekosysteemiin vahvasti liittyvää kehitystyötä esittelivät Visa Honkanen, Mikko Rotonen ja Miikka Korja 

HUSin koordinoiman CleverHealth Network -ekosysteemin kehitysprojekteissa tekoälyllä ja monipuolisella datan hyödyntämisellä on erittäin suuri rooliuusien hoitomuotojen kehittämisessä. Nyt neljännen kerran järjestetty HUSin Tekoälypäivä pureutui teemaan monipuolisesti.LT, dosentti ja kehittämisjohtaja Visa Honkanen alusti keskustelua ohjelmistorobotiikan käytöstä HUSissa. Honkanen sanoi: ”Tekoäly ja robotiikka ovat erinomaisia ja välttämättömiä työkaluja terveydenhuollossa. Niiden kehittämisessä avainasemassa ovat taitavat kliinikkokehittäjät. He eivät tätä kehittämistyötä kykene tekemään pelkällä pyhällä hengellä, vaan tarvitsevat resursseja ja aikaa. Vain näin voimme menestyä rajallisten resurssien ja rajattomien mahdollisuuksien maailmassa. 

Teknologisiin läpimurtoihin keskittyvässä osiossa HUSin tietohallintojohtaja Mikko Rotonen esitteli HUSissa kehitetyn HUS Acamedicin, joka tarjoaa tietoturvallisen käyttöympäristön tutkimusdatan käsittelyyn. Hän totesi: ”HUS Acamedic osoittaa sen, että tulevaisuus on jo täällä tänään. Erilaiset koneoppimisen työvälineet ja kapasiteettia voi käyttää joustavasti ja skaalautuvasti. Aina kuitenkin kehittämistä tarvitaan ja se tarkoittaa SWARM / Federated ML -kyvykkyyden lisäämistä osaksi tietoturvallista käyttöympäristöä.” 

Tapahtuman iltapäivässä keskityttiin tekoälyn käytännön sovelluksiin HUSissa. Innovaatiojohtaja ja neurokirurgi Miikka Korja alusti aihetta kertoen yleisöllekuinka tekoälyä hyödynnetään aivoverenvuotojen diagnosoinnissa. Muita käyttöesimerkkejä saatiin muun muassa aivovammojen ennustearvioinnista, veritautien diagnostiikasta, sekä rannemurtumien diagnostiikastaMiikka Korja oli ilahtunut tekoälypäivän annista. Hän sanoi: ”Päivän esityksistä näki, että HUSissa tehty globaalissakin mittakaavassa mullistavia tekoälyratkaisuja ja voitettu ylipääsemättöminä pidettyjä haasteita. Nyt vielä pitää ratkaista, kuinka näitä kriittisen hoidon tekoälyratkaisuja voidaan kaupallistaa eli saada oikeasti kliiniseen käyttöön suomalaisten ja ulkomaisten potilaiden parhaaksi. Tarvitaan todennäköisesti jonkinlainen uusi HUSin osin omistama yritys tekoälypuolen ratkaisuille.” 

Tapahtuman päätteeksi keskusteltiin tekoälyn käytön etiikasta, jossa keskustelua alustivat Visa Honkanen ja Miikka Korja. Mielenkiintoiseen päivään osallistui 250 terveydenhuollon asiantuntijaa ja yhteistyökumppania. Keskustelu oli vilkasta niin esityssessioissa kuin tauollakin, mikä osoittaa asian merkityksellisyyttä