UUTISET

06.05.2024

CleverHealth Networkin eMOM-projekti saatiin päätökseen – lupaavia tuloksia raskausdiabeteksen hallintaan

Kuvituskuva

CleverHealth Network -ekosysteemissä toteutettu ja HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan vetämä eMOM-yhteistutkimusprojekti on hiljattain saatu päätökseen. Keskustelimme HUSin Mikko Kydön ja Saila Koivusalon kanssa projektin rohkaisevista tuloksista raskausdiabeteksen hallinnassa.

Yhdellä viidestä raskaana olevalla naisella Suomessa todetaan raskausdiabetes, ja sairaus voi vaikuttaa sekä äidin että sikiön terveyteen niin raskauden aikana kuin myöhemmin elämässä. Tilannetta seurataan Suomessa hyvin, mutta terveydenhuolto ei aina pysty tarjoamaan ajantasaista, vaikuttavaa ja yksilöllistä ohjausta terveellisiin elämäntapavalintoihin. Raskausdiabeteksen seurantaan kehitetty eMOM GDM -mobiilisovellus pyrkii tuomaan ratkaisuja tähän haasteeseen.


Sovellus ohjaa terveellisempiin elämäntapavalintoihin

Mikko Kytö (kehittämispäällikkö, TkT, dosentti) HUSista kertoo, että eMOM-projektin tavoitteena oli auttaa naisia ymmärtämään elämäntapavalintojen ja veren glukoositasojen välistä yhteyttä. Sovellus kertoo käyttäjälle, kuinka glukoositasot nousevat vasteena ruokavalintoihin ja fyysiseen aktiivisuuteen. Tämä mahdollistaa välittömän oppimisen ja itsehoidon.

Projektin päätutkija Saila Koivusalo (dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri) HUSista lisää, että toisin kuin sormenpäistä otetuissa kapillaariverensokeritesteissä, joissa potilaan täytyy odottaa sairaanhoitajan konsultaatiota, eMOM-sovellus tarjoaa odottavalle äidille jatkuvaa reaaliaikaista tietoa hänen glukoositasoistaan. Lisäksi sovellus on niin helppokäyttöinen, ettei se vaadi terveydenhuollon ammattilaisten resursseja.

eMOM-sovellus koostuu jatkuvatoimisesta glukoosimonitorista, fyysisen aktiivisuuden seurantalaitteesta ja digitaalisesta ruokapäiväkirjasta. Se kehitettiin iteratiivisesti käyttäjäkeskeistä lähestymistapaa noudattaen. Sovelluksessa on myös helppotajuiset graafit ja tieto meneillään olevasta raskausviikosta ja siihen liittyvistä tiedoista.


Lupaavia tuloksia kliinisestä testistä

Sovellus kehitettiin yhteistyössä raskausdiabeetikoista koostuvien naisten kanssa, ja sen tehokkuus todennettiin projektin aikana toteutetussa kliinisessä tutkimuksessa. Satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että sovellus paransi paastoverensokeriarvoja, lisäsi kasvisten kulutusta, vähensi paikallaanolon määrää, lisäsi kevyttä fyysistä aktiivisuutta ja vähensi painonnousua raskauden aikana verrattuna kontrolliryhmään. Tulokset osoittivat myös, että suurikokoisten vauvojen (paino yli 4 kg) määrä oli pienempi sovellusta käyttävien äitien ryhmässä. Monet näistä positiivisista tuloksista olivat yhteydessä sovelluksen käyttöön, ja sovellusta useammin käyttäneillä tulokset olivat parempia.

Seppo Heinonen (toimialajohtaja, professori, naistentaudit ja synnytykset) HUS:sta on ilahtunut projektin tuloksista. Hän toteaa: "Tämän päivän tutkimus on huomisen hoitoa."


Jatkossa pilottihankkeita äitiysneuvoloiden kanssa

Mikko Kytö ja Saila Koivusalo toivovat, että lähiaikoina päästään toteuttamaan pilottihankkeita äitiysneuvoloiden kanssa. Näin todennetaan kliinisten testien tuloksia todellisessa käytössä. Tavoitteena on kerätä tietoa kliinisestä tehokkuudesta, kustannustehokkuudesta ja käyttäjäkokemuksista.

Saila Koivusalon mukaan eMOM-sovelluksella on potentiaalia laajentua kattamaan myös muita potilasryhmiä, kuten lääkitystä saavia raskausdiabeetikoita sekä tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoita. Uutena käyttäjäryhmänä voitaisiin kenties tuoda mukaan raskauden aiheuttamaa verenpainetautia sairastavat. Hän sanoo: "Uskomme, että sovelluksemme auttaa parantamaan äitien hyvinvointia ja vähentämään tarvetta erikoishoitoon, mikä puolestaan johtaa kustannussäästöihin."

Mikko Kytö jatkaa: "Pääprojektin päätyttyä olemme tutkineet tekoälyä kehittääksemme malleja, joita voidaan käyttää glukoositasojen ennustamiseen. Tavoitteenamme on käyttää tekoälyä antamaan suosituksia äideille ja lisätä sovelluksen ohjeistusominaisuuksia." HUS tekee yhteistyötä tästä tutkimusaiheesta Aalto-yliopiston ja Fujitsun kanssa.

eMOM-projekti lähestyy parhaillaan kaupallistamisvaihettaan, jossa Fujitsu ottaa johdon sovelluksen markkinoille tuomisessa. Asiakasjohtaja Joonas Siitonen Fujitsulta toteaa: "Haluamme Fujitsulla globaalisti kehittää raskausdiabeteksen hoitoa. eMoM-projektin kliinisen tutkimuksen lupaavat tulokset tukevat tätä työtä. Uskomme Fujitsulla, että terveydenhuollon ammattilaiset, äidit ja yhteiskunta hyötyvät tästä merkittävästi. Tämä tukee Fujitsun tavoitetta kestävämmän yhteiskunnan rakentamiseksi ja mahdollistaa ihmisille terveemmän elämän."

 

Hankkeessa tekevät yhteistyötä seuraavat yritykset: 
HUS, Elisa, Fujitsu, Aalto, Helsingin yliopisto.



Lue lisää
(englanniksi)

Scientific publication about the clinical evaluation: 

https://www.ajog.org/article/S0002-9378(24)00416-2/fulltext

Scientific publications about the design of mobile application and self-tracking:

Guidelines from the literature: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10447318.2021.1987678

Evaluation of mobile app prototype: https://humanfactors.jmir.org/2022/4/e36987

Study on wearable sensors: https://diabetes.jmir.org/2023/1/e43979

Video: https://www.ajog.org/article/S0002-9378(24)00416-2/fulltext



 

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Mikko Kytö, mikko.kyto_at_hus.fi

Projektin päätutkija Saila Koivusalo, saila.koivusalo_at_hus.fi